woensdag 11 april 2012

Leidse Koorboeken

Vooraf
Stelt u zich eens voor: u bent in de Pieterskerk in Leiden op een doordeweekse dag in het jaar 1559, om een uur of vijf. Tussen de beelden, ettelijke geestelijken en een enkele loslopende hond, in het geroezemoes van de in- en uitlopende kerkbezoekers, klinkt plotseling vanuit het koor van de kerk een gregoriaanse aanhef gevolgd door bedwelmend meerstemmig gezang: gewoon één van de erediensten van deze kerk: een hemels geluk in dit aardse bestaan.



Leven met de Leidse koorboeken
Het dagelijks leven in de 16 eeuw werd geregeerd door het eeuwenoude stramien van kloosteruren: de getijden. In heel Europa werden die getijden gebeden en gezongen in kloosters. Van de honderden zogeheten "koorboeken" die Holland in de 16e eeuw rijk moet zijn geweest, zijn de zes koorboeken van Leiden de enig overgebleven getuigen van het repertoire dat in Hollandse Getijdenkerken tot aan de Reformatie in 1572 werd gezongen. Nadat de boeken een paar eeuwen in een kist op het Leidse stadhuis hadden gelegen verhuisden zij in de 19e eeuw naar de Lakenhal.



Megaproject
In 2008 besloot het Egidiuskwartet de boeken te ontsluiten.In een zes jaar durend project stellen zij elk jaar één boek centraal. Het is niet om mogelijk alles uit het betreffende koorboek te zingen en op te nemen: een zeven-getijden college was immers een "bedrijf" met een ijzeren planning: er moest gezongen worden, zeven keer per dag, zeven dagen per week. Van ieder boek wordt een cd opgenomen in combinatie met een concerttour door Nederland.

Lees alles over het project De Leidse koorboeken

reserveer de cd's met De Leidse koorboeken in de catalogus

Concerten
Dit jaar staat het derde Leidse koorboek centraal op de nieuwe dubbel-cd (in mei verkrijgbaar) en in de concertserie (6 concerten dit jaar). Het is een ontroerende, prachtige en verstilde muziek uit een tijd waarin het zingen bij en over de dood de eerste etappe was op weg naar het paradijs en het eeuwige licht. Een moment van troost.
De Leidse Koorboeken concerten zijn meer dan een concert: ik spreek uit ervaring. De zangers zingen in hun rode toga's in een cirkel in het midden van de kerk, prachtig uitgelicht, met heel veel kaarsen.

Opmerkelijkheden, raadsels en geheimen
Peter de Groot, initiator van het project en artistiek leider werkt vrijwel dagelijks met het materiaal uit de oude boeken. Op 26 april geeft hij in de serie van het Alkmaars Historisch Café een voor iedereen begrijpelijke uitleg welke moeilijkheden er zijn bij het weer tot leven wekken van de koorboeken. Ook laat hij opmerkelijkheden, raadsels en geheimen zien: bijvoorbeeld de mantra's van een Dordts meisje, een gecodeerde boodschap van Clemens non Papa, de muzikale handtekening van meester "X" en de maker van het Leidse Requiem.
Bezoekers van de lezing kunnen op de avond zelf kaartjes tegen gereduceerd tarief kopen voor het concert in de Grote kerk op 25 mei.
Voor meer informatie over de lezing zie de website van de bibliotheek:

Persoonlijk
Uiteraard van harte aanbevolen: de lezing en het concert op 25 mei in De Grote Kerk!
Ik ben getuige geweest van de uitvoering van koorboek I en II, en verzeke u dat III ook weer een juweeltje wordt. Ik kan niet nalaten te vermelden dat Peter de Groot de partner is van een dierbare nicht van mij....dus ik voel me extra betrokken bij dit fantastische project!

Maria

Geen opmerkingen:

Een reactie posten