dinsdag 27 november 2012

Plotseling is het donker om je heen...

Ik had niet eerder een boek gelezen van dit duo: Simone Kortsmit en Emile Lotz, twee Nederlandse schrijvers. Emile is scenarist en toneelschrijver en Simone is o.a. schrijfend journaliste. Vanaf 2004 zijn ze bij elkaar, eerst voor het schrijven van toneelstukken, nu ook literaire thrillers.

Duisternis is inmiddels het derde boek. Eerst verscheen zusters in het kwaad  in 2009 en ik vind jou kwam uit in 2010. Er zijn goede recensies verschenen, dus genoeg redenen om te beginnen aan dit boek.

Verhalen ineen

Er lopen twee verhaallijnen ineen. In het begin is het niet duidelijk wat ze met elkaar te maken hebben, dus wel even bijblijven. Het eerste verhaal vermeld het leven van de dertigjarige Laura, die na een heftige nacht 's ochtends tot de ontdekking komt dat haar minnaar dood in bad ligt. Ze heeft de tegenwoordigheid van geest om alles schoon te maken en gaat dan gauw naar huis om alles te vergeten... helaas ligt de volgende ochtend het dode lichaam in de tuin. Het tweede verhaal vertelt over een kleine jongen die van pleeggezin naar pleeggezin moet, alle ellende treft die je maar zou kunnen overkomen en vanaf het moment dat hij op zichzelf gaat wonen, wordt enigszins duidelijk wat de twee met elkaar te maken zouden kunnen hebben. De naam van de jongen blijft onbekend, alleen in het laatste gedeelte van het boek komt men erachter.

Duister

Ik vond het zelf een wat duister boek, vergezocht zeker wat de jongen betreft. Een beetje het idee van nou nou, een beetje tè. Maar op zich is het wel knap van de schrijvers dat ze twee zo verschillende verhaallijnen tot 1 verhaal kunnen smeden.

Reserveer Duisternis en de andere materialen van Simone Kortsmit en Emile Lotz in de catalogus van de bibliotheek

Irene

vrijdag 23 november 2012

Bella Italia

Verandering van spijs
Om eens een keer niet over een roman te bloggen heb ik ditmaal gekozen voor een informatief boek. Sinds een paar jaar werk ik op de afdeling Mediabeheer, waar alle nieuwe materialen binnenkomen om ingewerkt te worden. Ik zit dus letterlijk dichtbij het vuur, maar dat terzijde.

Reisgids
Mijn (oplettende) oog viel op een dag dan ook op het boek Ciao tutti van Saskia Balmaekers. Reisboeken zijn er in overvloed. Iedere reiziger kan goed voorbereid op zijn vakantiebestemming arriveren. Zeker als hij van tevoren een bezoek aan de bieb heeft gebracht....:-). Maar Ciao tutti is geen gewone reisgids over Italië. Het boek heeft niet voor niets als ondertitel Een ontdekkingsblog door Italië. De schrijfster maakte als jongere voor het eerst kennis met dit land. Het was voor haar meteen 'liefde op het eerste gezicht'. Ze is er sindsdien dan ook al vele malen geweest en tegenwoordig is ze er bijna maandelijks. Het boek bevat allereerst prachtige kleurenfoto's. Het oog wil tenslotte ook wat. Daarnaast leest het boek heel gemakkelijk, het is geen saaie opsomming van feiten en wetenswaardigheden (wat in veel reisgidsen natuurlijk wel het geval is).Natuurlijk komen er wel allerlei feiten en wetenswaardigheden voorbij in dit boek, maar deze worden op een heel 'smakelijke' manier gepresenteerd. Het leest dan ook als een roman. Of beter gezegd 'als een trein'.

Culinaire verassingen
En is voorzien van veel recepten, om zelf thuis bijvoorbeeld  'Spaghetti alle vongole' te maken. Ben je zelf geen keukenprins(es), dan heb je er misschien wel één in je directe omgeving. Maar ook kan je erin vinden waar de beste koekenbakker in Siena zit of waar je in Napels moet zijn voor de beste pizza's. Zelf heb ik nog nooit een bezoek gebracht aan dit prachtige land, maar alleen al bij het doorbladeren van dit boek dacht ik: deze komt bovenaan mijn lijstje van landen te staan, die ik zeker nog wil bezoeken. Tot die tijd hou ik het maar bij lekker lezen in Ciao tutti en waag ik me zelfs misschien wel aan een recept...

Reserveer hier Ciao tutti in onze catalogus


Ciao,
        Gabrielle

vrijdag 16 november 2012

Wat verborgen is

Wat verborgen is is een Zweeds thrillerdebuut van schrijversduo Hjorth Rosefeldt (Michael Hjort en Hans Rosenfeldt). Ondertitel De Bergmankronieken.

Het verhaal begint met de verdwijning van een 16-jarige jongen, Roger. Hij wordt vermoord gevonden in een moerrassig gebied. Het lijkt er op dat de moordernaar van alles heeft gedaan om te maskeren wat er echt is gebeurd. Het spoor leidt naar het elitaire Palmlov College waar Roger studeerde.

Psycholoog Sebastian Bergman biedt zijn hulp aan bij het onderzoek maar hij heeft een verborgen agenda. Bergman is een gekwelde man die zijn vrouw en kind heeft verloren bij de Tsunami in 2004. Hij is ongelukkig, sexverslaafd en weinig succesvol. Zijn moeder is kort geleden overleden en Sebastian moet de erfenis afhandelen. Hij doet dat met zeer veel tegenzin omdat hij een slechte relatie met zijn ouders had. Sebastian brengt een tijd door in zijn ouderlijk huis omdat hij dat leeg moet halen. Bij het opruimen komt hij correspondentie tegen van een vrouw, Anna Erikson, gericht aan zijn moeder.
De inhoud van de brief fascineert hem zo dat hij het adres wil achterhalen van de vrouw.
Daarvoor heeft hij informatie nodig en die informatie kan hij krijgen van het onderzoeksteam.

Er volgt een kat en muis spel. Sebastian Bergman is vaak heel irritant maar toch ga je ook van hem houden. En eigenlijk krijg je ook medelijden met hem. Ook de mensen van het onderzoeksteam zijn interressant. De verschillende karakters worden goed uitgewerkt.

Het plot is weergaloos goed.
En omdat de ondertitel al verwijst naar de Bergmankronieken is een tweede deel te verwachten.
De discipel is net uit. Ik reserveer alvast.



Reserveer de boeken van Hjorth Rosenfeldt in onze catalogus

Evelyne

Pilaren van de Aarde

Deze week viel mijn oog bij de zojuist ingeleverde boeken op de "Pilaren van de Aarde" van Ken Follet. Dit boek valt op, al was het alleen maar vanwege de omvang. Het "werkje" omvat meer dan 1000 pagina's en dat zal sommige leners zeker afschrikken. Toch vind ik dit boek een absolute aanrader. Zeker als je van historische romans houdt.

Het verhaal
Het verhaal speelt zich af in Engeland in de twaalfde eeuw. Een tijd van hongersnoden, godsdiensttwisten en een voortdurende strijd om de troon. Tom Builder, een meesterbouwer, zwerft rond met zijn gezin op zoek naar werk. Het zijn barre tijden. Zijn gezin lijdt honger en overal ligt gevaar op de loer. Tom ontmoet de abt Philip die het ambitieuze plan heeft om een indrukwekkende kathedraal te bouwen. Tom en Philip slaan de handen ineen om dit plan uit te voeren. Ze ondervinden echter van alle kanten tegenwerking. Het is bijna ondoenlijk om aan bouwmateriaal te komen, er is verzet van de broeders zelf en een ambitieuze bisschop en een gewetenloze edelman hebben een pact gesloten om Philip ten val te brengen en de bouw te verijdelen.
Dit boek is vlot geschreven, er gebeurt ontzettend veel, er is spanning, liefde en romantiek, en het beschrijft het leven van alle dag in die periode heel goed. Een zeer boeiend boek.

Reserveer Pilaren van de Aarde in onze catalogus

Het vervolg
Als u gegrepen bent door dit boek is er goed nieuws, want er is een vervolg met de titel "Brug naar de hemel". Even omvangrijk en even monumentaal. In dit deel kunt u de belevenissen van de nazaten uit het eerste deel meemaken.

Het vervolg Brug naar de hemel kunt u hier reserveren

De film
Bent u meer visueel ingesteldt. Dan is er ook goed nieuws. Het boek is verfilmd.

Reserveer de DVD Pillars of the earth in onze catalogus

woensdag 14 november 2012

Dansen in de bibliotheek

Gisteren hadden we onze halfjaarlijkse personeelsbijeenkomst voor alle medewerkers van Kennemerwaard. Wij nodigen dan af en toe externe sprekers uit, of vertellen zelf wat als managementteam, of medewerkers vertellen elkaar iets over waar ze mee bezig zijn, waar ze trots op zijn.

Gisteren hadden we een externe spreker: Rob Bruijnzeels. Een individuele, inspirerende vrijdenker, met ongelooflijke passie voor de bibliotheek. We hadden hem uitgenodigd om iets te vertellen over de noodzaak om te veranderen als bibliotheek. En Rob kan dat als geen ander. Een goed verhaal houden over de wereld om ons heen. Hoe die verandert, en wat het met ons doet.

Partij dansende mensen nl.photaki.com

Het mooiste onderdeel van Robs verhaal was zijn voorstel om te gaan dansen. Dansen om te veranderen. Met een voorbeeld van hoe je passen moeten zijn. Dansen als metafoor.

Rob schetste ons hoe je het best naar zijn idee een verandering kunt inzetten.

stap 1: Doe eerst een stap opzij.
Voordat je gaat veranderen is het goed om je eerst te bezinnen op wat je ziet aan ontwikkelingen om je heen. Welke trends zijn er, wat zie je aan veranderend gedrag, welke problemen en kansen zie je in de wereld om je heen.

stap 2: Doe een stap achteruit.
Ga bij je zelf te rade. Waarvoor is de bibliotheek op aarde. Waar is je instelling voor. Wat hoort wel bij je en wat niet. Als je het wat spiritueel zou willen formuleren: ga eerst "aarden", bepaal wat je toegevoegde waarde is voor de maatschappij.

stap 3 en 4: Doe twee stappen vooruit!
Kom in beweging. Ga andere dingen doen. Ga experimenteren. Durf fouten te maken. Geef je publiek dat wat ze niet van jou verwachten, maak onuitgesproken diepe verlangens waar.

En doe alles wat je doet met hart en ziel!

We zijn in Kennemerwaard twee jaar geleden begonnen met de eerste danspassen toen we bezig gingen met ons meerjarenbeleidsplan. Een blik op de veranderende wereld om ons heen, een stap naar achteren om te bedenken waar we nou voor zijn. En nu zijn we aan het experimenteren, dingen aan het uitproberen. En ik voel dat we zo langzamerhand weer aan een nieuwe serie danspassen toe zijn. Het was eerst wat voorzichtig schuifelen, maar het gaat swingen in bibliotheek Kennemerwaard. 

Wat vindt u van de veranderingen die de afgelopen twee jaar zijn ingezet in de bibliotheek? Laat het ons weten.

Erna Winters 

zaterdag 10 november 2012

Hoe komt het allemaal in de kast?


Heeft u zich ooit afgevraagd wat er allemaal moet gebeuren om het boek dat u op uw nachtkastje hebt liggen, voordat u het bij uw bibliotheek kunt lenen? Gisteren werd ik door Louise van de afdeling meegenomen in de wondere wereld van de afdeling media.

Helemaal voor aan de keten zit natuurlijk de schrijver en de uitgever. Daarna wordt er door een recensent voor bibliotheek een oordeel gegeven wat in ons wekelijke aanschafinformatiepakket terecht komt. Dat pakket van zo'n 300 recensies (gemiddeld) wordt eerst nagekeken op herdrukken (hebben we het al?), en of het een deelwerk is of niet (als deel 3 wordt aangeboden en we hebben deel 1 en 2 niet dan hoeven we het niet aan te schaffen). Dan wordt er door een paar bibliothecarissen gekeken op basis van de collectieprofielen die we hebben voor iedere vestiging welke titels daadwerkelijk in welke aantallen moeten worden aangeschaft. En dat wordt ingevoerd in de computer.

Na een week of wat komen de nieuwe boeken binnen. En dan begint het werk op de afdeling media. De dozen moeten uitgepakt en gecontroleerd. Ze moeten verdeeld worden over de vestigingen. Welke titels zijn voor Alkmaar, Bergen, Castricum en Heerhugowaard. Daarna moeten ze gekoppeld worden in de catalogus. Van een barcode voorzien en van een stempel. Dat laatste snap ik niet zo heel erg goed, want er zit een barcode op en een rfid-chip. Maar volgens Louise was het best af en toe handig als uit een boek én de barcode en de chip ontbrak.

Na het inwerken van de materialen worden ze ook nog even voor de zekerheid ingenomen want het zou gereserveerd kunnen zijn. En dan kan het boek gelijk op transport naar de betreffende vestiging. Lekker handig!

Om een idee te geven om hoeveel materialen het gaat, bibliotheek Kennemerwaard bestelt ongeveer 32.000 exemplaren per jaar. Dat zijn ongeveer 600 exemplaren per week! Te verdelen over 12 vestigingen. De meiden van de media hebben het er maar druk mee. Want elke bibliotheek heeft zijn eigen plaatsingssysteem, eigen bestickering, eigen beveiligingssysteem. Met dat laatste gaan we begin volgend jaar aan de slag, en over dat eerste en tweede zal nog wel heel wat water door het Noord-Hollands Kanaal moeten stromen alvorens we daar echt naar één systeem gaan. Gelukkig zijn daar ook wel stappen in gemaakt. maar dat kan beter en slimmer. Het kost heel veel tijd om alle extra stickers te plakken en dan moet je ook nog goed opletten dat je de juiste sticker plakt voor de juiste vestiging. Er wordt stap voor stap gewerkt aan het harmoniseren van de manier waarop in de vestigingen de materialen in de kast worden gezet, en of en hoe ze nog extra stickers nodig hebben.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over het werk wat er aan het uitleenbaar van cd's, dvd's en speelleermateriaal zit ;-) Gelukkig hebben de medianettes (zoals ze zichzelf liefkozend noemen) een goede sfeer, enorme werklust, humor en kameraadschap. En dat maakt werken op die afdeling tot een groot plezier. Je merkt dat ze er eer mee inleggen al dit werk achter de schermen goed voor elkaar te hebben. Dus chapeau voor de medianettes!

vrijdag 9 november 2012

Atheist

Alain De Botton Religie voor atheisten


Levensvragen

Ik heb al diverse boeken van Alain de Botton gelezen en wat een feest elke keer. Sinds zijn eerste boek De romantische school weet je dat hier een hele bijzondere schrijver aan het werk is. Wat hem zo bijzonder maakt ten opzichte van andere schrijvers is dat hij altijd levensvragen opwerpt die hij ook echt wil oplossen. Sinds 2008 heeft hij daarvoor de School of Life opgericht waar met behulp van kunst en literatuur lessen in levenskunst worden gegeven. Een daarvan is bijvoorbeeld Werk vinden dat bij je past van Roman Krnaric. Ik heb dat boek afgelopen week gekocht voor mijn zoon die bijna is afgestudeerd en die die vraag stelde.

Rituelen
Zijn nieuwste boek Religie voor atheisten wijkt in zoverre af van zijn andere boeken dat het hier minder om een individueel probleem draait, maar meer om de maatschappij als geheel. Ik heb het de afgelopen dertig jaar vaak gehad met mensen die net als ik katholiek zijn opgevoed over het gemis van rituelen door het wegvallen van het geloof.. En dat is precies het onderwerp van dit boek van de Botton. We moeten onze opgeblazen ego's die door het wegvallen van het geloof (waarin je je onderwerpt aan een hogere macht) zijn ontstaan weer nederiger maken. We zijn niet gelukkiger geworden door het constant bevredigen van onze verlangens en van de totale keuzevrijheid.

Troost
De Botton is een realist die er van uit gaat dat er voor de meeste problemen in het leven geen oplossingen bestaan. Waar de mens behoefte aan heeft is troost en die heeft de kerk door de eeuwen heen gegeven. De kerk is ook op een bepaalde manier een plaatsvervangende ouder geweest bij wie je kon uithuilen en opnieuw beginnen, maar die je ook tot de orde riep.

Onderwijs/Kunst
In het hoofdstuk over onderwijs probeert hij duidelijk te maken dat we ons ook op wijsheid en niet alleen op kennis moeten richten. Musea roep hij op om verdiepingen over Liefde, Angst en Mededogen in te richten. Volgens De Botton is het verbinden van kunst aan onze zielennood ook de manier om kunst tegen kunsthaters te beschermen. Critici die hem voor de voeten werpen dat een hele groep van gelovigen zich probeert de bevrijden van de schuld, de angst, de schaamte en de hypocrisie die voortkomt uit een levenslange geloofsindoctrinatie, weerspreekt hij door te stellen dat dat maar een generatie is geweest. Het is niet zijn generatie en zijn generatie moet ook weer leven met alle tekortkomingen en daar oplossingen voor vinden. In ieder geval heeft De Botton daar met dit bijgedragen aan oplossingen.

Reserveer Religie voor atheïsten in onze catalogus

Agnes




dinsdag 6 november 2012

Boek- of digi-taal?


Lezen anno 2012
Nu we dan toch massaal aan het lezen slaan in Nederland is het ijzer heet genoeg om te smeden.
Ik neem daar mijn eigen hangijzer voor mee, gloeiend van het aambeeld.
Want wij van Kennemerwaard zijn razend benieuwd wat onze leden er van vinden.
Voor ieder ligt ie klaar, die klassieker van jewelste in groen of rood, de keuze is vrij zolang we nog uit voorraad kunnen putten.
Anno 2012 is er nog meer keuze mogelijk. En dat ligt een beetje aan de taal die we hanteren.
Wie dit blog leest, spreekt dezelfde als ik en die van mijn medebloggers. Kennemerwaard koos hiervoor een moderne - in tegenstelling tot de keuze van Nederland Leest- en spreekt op deze virtuele standplaats een aardig mondje "Digi-taal".

Complementair
Tegenstellingen zijn niet per definitie slecht. Ze maken het leven spannend en lekker veelzijdig. Zo zijn meer prachtige Hollandse klassiekers (de eregalerij) in e-bookvorm te vinden via de link van Bibliotheeknederland op onze website. Oud, te lezen via een nieuw medium. Net als de complementair gekleurde groene en rode kaften van het Nederland Leest boek, gaan die twee media héél goed samen.

Bladeren is heerlijk. Er gaat weinig boven dat wegkruipgevoel met een boek op schoot.
Er zijn ook mensen die daarvoor met evenveel plezier een Ipad hanteren.
Wie die Digi-taal al zo beheerst, dat nieuwe dingen leren een ware uitdaging wordt, kan aansluiten via ons cursusaanbod bij 7Dingen, om zich verder te ontwikkelen in de digitale wereld en social media.
Als medewerker steken we veel op van de scholing die ons aangeboden wordt met 23Dingen en Verdiepdingen, waar we al doende leren hoe en wat er op het Web 2.0 te doen is. Kennemerwaard anno 2012 Twittert, Facebookt en blogt, om wie die talen ook spreekt, te bereiken.

Dubbelganger 2.0
Nieuwe talen leren is leuk! Op het web barst het er van! Communicatie 2.0 betekent interactie. Zoals leden kunnen bijdragen aan de inhoud van onze catalogus, door te taggen en recensies achter te laten. Benieuwd naar de mening van onze leden, geven we daar op die manier alle kans toe. Zo werken we samen aan de inhoud: TweePuntNul.

Hier geef ik mijn hangijzertje een flinke slinger. Een schitterend staaltje van gebundelde samenwerking, uitgevoerd in ècht papier met vrolijke kaft, naast zijn 2.0 dubbelganger in webuitvoering, beide betiteld met BoekTweePuntNul. Waar in zeer leesbare (digi-)taal 125 toepassingen van sociale media worden besproken. Boek en website zijn de vruchten van Louis Hilgers, Tessa van Zadelhoff en 123 co-auteurs. Een titel van in elkaar geslagen handen van zoveel schrijvers moet wel iets bijzonders zijn. En dat ís het!
De keuze ligt weer bij de gebruiker: boek of digitaal?
Allebei kan óók, vinden wij.
En dat is ook waarom we beide aanbieden. En razend benieuwd zijn wat onze leden er van vinden. Laat het ons maar weten, heel graag zelfs!

Reserveer BoekTweePuntNul in onze catalogus en tag of recenseer.
Bezoek de website BoekTweePuntNul

video-recensie:


Tanja.



zaterdag 3 november 2012

Inspirerend Nederland leest


Gisteren was ik met Henri Osewoudt (van de Donkere Kamer) en Marian Visser (onze domeinspecialist Volwassenen) de hele dag op pad om gratis exemplaren uit te reiken van de Donkere kamer van Damokles.  Normaal reiken we de boeken alleen uit aan leden, maar we hadden een aantal extra exemplaren ingekocht. Die reikten we op straat uit aan niet leden met een kortingsbon er in om ze te verleiden (weer) lid te worden van de bibliotheek.

We zijn alle grote vestigingen langs geweest. Daar overhandigden we de eerste exemplaren aan wethouder en/of burgemeester. We begonnen in Alkmaar Centrum. Daar was wethouder Anjo van de Ven aanwezig om de aftrap te verrichten. Zij hield een betoog over het belang van lezen en over haar herinneringen aan haar literatuur onderricht toen zij op het middelbaar onderwijs zat. En een klas VWO 5 leerlingen van het Jan Arentz college, allemaal verkleed als dubbelgangers. Bedacht door hun leraar Nederlands, Willard Mans.  Erg leuk en erg inspirerende man die zijn leerlingen mee neemt in de prachtige wereld die literatuur is. We hebben en passant ook nog even de deur tussen bibliotheek en museumcafé geopend. Een mooie start van de verder samenwerking tussen museum en bibliotheek.

Zo gedurende de dag raakte ik met de wethouders en burgemeesters aan de praat. Allemaal onderschrijven ze het belang van lezen. En allemaal komen ze ook ieder jaar langs om de tas met boeken, ook voor de raadsleden, op te halen. Altijd een lovend woord voor de bibliotheek. Met ook af en toe een woord van zorg over het gebruik van de bibliotheek, de bedreigingen waar we mee te maken hebben. Dat het lastig moet zijn om je huidige winkel open te houden en tegelijkertijd iets nieuws te ontwikkelen. Het is fijn om op zo'n moment te merken dat de bibliotheek echt leeft bij de vertegenwoordigers van de gemeente.

Aan het eind van de dag wist Marian mij een mooi nieuwtje, vers van de pers, te melden. Diezelfde leraar Willard gaat op 28 november om 19.00 uur een rechtszaak houden over Osewoudt. De leerlingen moeten een pleidooi voorbereiden waarop ze duidelijk moeten maken of iets waar is of niet, of Osewoudt nou goed was of slecht. En de bibliotheek heeft twee rechters weten te strikken die gaan beoordelen welke leerlingen het beste verhaal hebben. In de bibliotheek. Ik werd er gelijk weer helemaal blij van. Wat een mooie, inspirerende samenwerking tussen school en bibliotheek. Dus komt allen op 28 november naar de bibliotheek! En lees van te voren nog even de Donkere kamer... gratis af te halen in de bibliotheek.....

Erna Winters

vrijdag 2 november 2012

Hilary Mantel's Thomas Cromwell

Petje af
Het is de belangrijkste literatuurprijs van Groot Brittannië: de Man Booker Prize. En dan schrijf je twee delen van wat uiteindelijk een trilogie moet worden, en dan win je twee keer deze prijs. Petje af voor Hilary Mantel!


Tudors
Ik ben dol op het gekonkel en de intriges die zich in Engeland in de 16e eeuw afspeelden. Ik geniet van de, niet helemaal historisch accurate, tv-serie The Tudors. Ik verslind de boeken van Antonia Fraser, David Starkey, Jane Dunn en Alison Weir.

Geschiedenis
En nu dus Wolf Hall en Bring up the bodies van Hilary Mantel. Zij weet één van de meest verguisde politici in de Engelse geschiedenis op een hele speciale manier tot leven te wekken en je de geschiedenis in te zuigen. Zij laat Thomas Cromwell zelf spreken.
In Wolf Hall maken we de opkomst van Cromwell mee, vanuit een "simpele" achtergrond opgeklommen naar de positie van de belangrijkste adviseur van Henry VIII. Cromwell heeft een zeer belangrijke rol in de scheiding van Henry VIII van Catharina van Aragon en de totstandkoming van de Chruch of England. Bring up the Bodies volgt de gebeurtenissen tot de dood van Anne Boleyn, de tweede vrouw van Henry VIII en moeder van de latere koningin Elizabeth I.

Toekomst
Mantel staat nu, zoals ze het zelf omschreef na ontvangst van de Man Booker Prize, voor de moeilijke taak om de trilogie af te ronden. Hierin zal de val van Cromwell beschreven worden. Ik week me los uit de geschiedenis en wacht op de toekomst: de komst van deel drie...

Reserveer de boeken van Hilary Mantel in onze catalogus
Reserveer de tv-serie The Tudors in onze catalogus