maandag 22 juni 2015

Bienvenue, Luxembourg

Op nog geen driehonderd kilometer vanaf Utrecht ligt het Groothertogdom Luxemburg, een klein land dat veel natuur en cultuur te bieden heeft. De moedertaal is Lëtzebuergesch (Luxemburgs), een dialect dat men veel onder elkaar gebruikt. Verder spreekt iedereen Frans en Duits.
De hoofdstad, Luxemburg Stad, is een stad met iets meer dan 100.000 inwoners. Klein, maar met grote internationale allure. Er zijn veel Europese instituten en banken gevestigd. De rivieren Alzette en Pétrusse stromen door de stad. Twee markante bruggen overspannen het dal.
Veel mensen rijden snel door Luxemburg heen op doorreis naar de Route du Soleil. Dat is jammer, er valt zoveel te ontdekken.




Luxemburg Stad
Luxemburg Stad kent tal van unieke en historische bezienswaardigheden, die op loopafstand van elkaar te bezichtigen zijn. Prachtige gebouwen, modern naast historisch, waaronder de kathedraal Notre-Dame, het Groothertogelijk Paleis en Fort Thüngen. Veel musea met een grote diversiteit aan kunstcollecties.
Er zijn regelmatig leuke evenementen. Zo is er bijvoorbeeld een straattheaterfestival, een filmfestival en de nacht van de kathedralen. In de wintermaanden is de stad verlicht met feestverlichting en wordt er een kerstmarkt gehouden.
Je kunt je hart ophalen in de leuke winkeltjes en boetiekjes als je wilt gaan winkelen of windowshoppen. Er zijn ook veel pleintjes en straatjes in de binnenstad met boetiekjes, restaurantjes, barretjes en terrasjes. Het is gezellig druk, maar toch heerlijk relaxt en er is vooral in de zomermaanden tot heel laat veel te beleven.

Met een treintje kun je een bezoek brengen aan de oude stad boven, wat de moeite waard is. Nog een aanrader zijn de Kazematten. Dit is werkelijk een indrukwekkende bezienswaardigheid en ik was hier diep van onder de indruk. De Kazematten bestaan uit een ondergrondse militaire vestigingsgordel, oorspronkelijk uitgebouwd tot 23 kilometer. Tegenwoordig ingekort tot 17 kilometer, na de ontmanteling. Tijdens de twee wereldoorlogen deden de Kazematten dienst als schuiloord voor duizenden mensen. Een bijzondere ervaring als je door dit gangenstelsel loopt en dit moet je beslist gezien hebben.

Dit is slechts een korte impressie van de hoofdstad. Je hoeft je hier zeker niet te vervelen.

Natuurschoon
Waar ik zelf eigenlijk voor kom is toch wel de prachtige natuur met zijn grote verscheidenheid.
De oppervlakte van Luxemburg bedraagt 2586 vierkante kilometer, 82 kilometer lang, 57 kilometer breed. Binnen dat gebied zijn grote landschappelijke verschillen te vinden.

Heuvelachtig noorden
In het noorden de Luxemburgse Ardennen, een heuvelachtig landschap met kronkelende rivierdalen, uitgestrekte en schaduwrijke bossen, burchten en kastelen. Verscholen tussen beboste hellingen ligt hier het meest idyllische dorpje van Luxemburg en één van de mooiste dorpjes van Europa, Esch-sur-Sûre, met een middeleeuwse burchtruïne. Dit dorpje staat op de monumentenlijst. Gelegen aan de Sûre, waar je heerlijk kunt zwemmen en watersporten in het stuwmeer.

Het Land van de Rode Aarde
In het zuiden langs de grens met Frankrijk, het Land van de Rode Aarde. Hier werd tussen 1870 en 1975 ijzererts gedolven. In de afgravingen zijn nieuwe natuurgebieden ontstaan met wandelpaden. In Rumelange, dat het centrum was van de ijzerertswinning, kun je met een treintje door de oude mijngangen rijden. 100 meter diep onder het aardoppervlak. Je moet dus geen claustrofobie hebben.

Wijnbouw
Het Moezeldal met zijn wijndorpjes. Waar je kunt wandelen tussen de wijngaarden en heerlijk van de wijn kunt proeven. In de herfst worden er wijnfeesten gehouden. De wijn is prima.

Juweeltje
En dan...Klein-Zwitserland. Zelf vind ik dit het mooiste gedeelte van Luxemburg. Een bebost stuk middelgebergte met grillige rotsformaties en nauwe spelonken. Ik heb door een kloof gelopen, waar je overdag geen hand meer voor ogen zag. Waar een zaklantaarn dus niet overbodig was en waar ik net doorheen paste. Een uitgebreid netwerk van goed bewegwijzerde wandelpaden. Je moet niet opzien tegen een beetje klimwerk af en toe. Je valt van de ene verbazing in de andere. Watervalletjes, beekjes, stenen trappetjes, bruggetjes. Sprookjesachtig mooi.


Watervalletje in de overweldigende natuur

Elk jaar keren we hier terug voor een lang weekend naar het dorpje Beaufort met zijn gekleurde huizen. Een dorpje met een ruïne van een kasteel uit het jaar 1200 na Chr. en een bijbehorend gemeubileerd Renaissancekasteel. Sinds kort is dit laatste kasteel ook te bezoeken. Buiten het seizoen op afspraak.


Ruïne van Beaufort

In de bibliotheek zijn wat boekjes over Luxemburg in de collectie. Heel handig is een boekje van de ANWB, een reisgids met 30 dagtochten. Wandelroutes, fietsroutes en autoroutes. De kastelenroute is bijvoorbeeld een mooie autoroute. Niet alle kastelen zijn te bezoeken.

Dit boekje reserveren! Klik dan hier!

Soms is het gewoon leuk om je neus achterna te rijden, zodat je via allerlei landweggetjes door slaperige dorpjes komt. Langs bossen en glooiende weilanden. Als je geluk hebt kun je in mei de gele koolzaadvelden in volle bloei zien staan. Je ziet de velden dan al van verre in het heuvelachtige landschap. Je kunt in Luxemburg nooit verdwalen en belandt altijd weer ergens op een hoofdweg.

Nog een boekje reserveren! Luxemburg met kaart. Klik hier!



Au revoir, Luxembourg!

Marga de Jong




1 opmerking: