vrijdag 7 augustus 2015

Het grijze gebied van kleur


Kleuren spelen een belangrijke rol in ons leven. Vaak zijn we ons hier niet van bewust. Ongemerkt kunnen ze onze stemming beïnvloeden. Elke kleur heeft een specifieke eigenschap en betekenis. Sommige kleuren ervaren we als rustgevend, andere als saai of storend. Kleur zegt ook veel over je karakter of je persoonlijkheid. Waarom vind je een bepaalde kleur geweldig en vinden anderen het juist een afstotelijke kleur? Voor een deel is de psychologische betekenis zelfs universeel. Zo wordt rood bijvoorbeeld over de hele wereld geassocieerd met liefde, maar ook wel met gevaar. Kleur is vaak cultuurgebonden.

Leuk om te weten, in vroegere tijden hoorde roze bij jongens en lichtblauw bij meisjes. Roze werd beschouwd als een krachtige kleur. De Romeinen gebruikten roze voor geheimhouding. Na 1920 kwam daar verandering in. Tegenwoordig, in de westerse cultuur, is het een veelgebruikte kleur op websites van en voor vrouwen, terwijl mannen vaak knalroze (magenta) als huisstijl kiezen.

Kleur is in de eerste plaats een eigenschap van licht. Zonder licht is er geen kleur waarneembaar. We zijn ons vaak alleen maar bewust van kleur op momenten dat die er niet is. Bijvoorbeeld op een sombere, bewolkte dag als er dan iemand voorbij loopt in kleding met een opzichtige kleur.

Kleurenanalyse
Kleur is heel bepalend voor je uiterlijk, waarom staat een kleur je wel of niet? De juiste kleuren laten je stralen als ze in harmonie zijn met je eigen kleuren. De kleur van je haar, je huid, je ogen. Een kleurenanalyse maakt je bewust van de kleuren die bij je passen.

Primaire kleuren
Rood
Rood is de kleur die als eerste wordt waargenomen. Deze kleur heeft de laagste frequentie en fungeert wereldwijd als signaalkleur. Rood versnelt de hartslag en verhoogt de bloeddruk. Rood is de kleur van de liefde, warmte, passie. Maar ook van woede, agressie en temperament.
Geel
Het meeste licht van alle kleuren bevat geel, een krachtige, stralende kleur. Geel symboliseert de zon en is het middel tegen neerslachtigheid. Maak een donkere, kille ruimte geel en je brengt de zon in huis.
Blauw
Blauw is de kleur van de hemel en de kleur van de zee. Het heeft een kalmerende en rustgevende werking. Deze kleur werkt stress verlagend en stimuleert het helder denken. Prima geschikt dus voor een slaap- of werkkamer.

Nog veel meer kleuren
Onvoorstelbaar, dat we van deze drie kleuren nog veel meer kleuren kunnen maken. Zoals iedereen natuurlijk al weet zijn er ook nog secundaire kleuren (mengkleuren van twee primaire kleuren) en tertiaire kleuren (mengkleuren van drie primaire kleuren).

Kleur-synesthesie
Vanaf mijn vroege kinderjaren hebben alle dagen van de week een kleurtje. De zaterdag is voor mij bijvoorbeeld donkergroen, de zondag helderwit en bij de maandag denk ik aan geeloranje. Bij de dinsdag en donderdag, die voor mij licht- en donkergrijs zijn, zie ik zelfs een wolkenstructuur. Jarenlang heb ik gedacht dat iedereen dat zo zag, maar sinds kort weet ik dat dit verschijnsel een naam heeft. Kleur-synesthesie, er zijn ook mensen die getallen en letters in kleur zien. Maar eigenlijk is dit weer een apart onderwerp.

Kleurige collectie.
Er is al veel geschreven in tijdschriften en boeken over kleuren en de toepassing van kleuren in het interieur. Het blijft een boeiend onderwerp en als je hier in geïnteresseerd bent zijn er in de collectie van de bibliotheek diverse boeken over dit onderwerp beschikbaar.

Kleur ben je zelf is een inspirerend en informatief boek, waarbij je kennis maakt met kleur. Helpt je ook om meer over je zelf te weten te komen.
Kleurmagie, voor hulp bij het creëren van de juiste sfeer in je interieur, is een degelijk en informatief basisboek.
Tuinplantenencyclopedie op kleur is een naslagwerk voor de tuin, met duidelijke kleurenfoto's en beschrijvingen van tuinplanten.
Geïnteresseerd in een boek over lichttherapie? De verborgen kracht van licht en kleur behandelt gezondheidsklachten en achterliggende stressfactoren.

Deze materialen reserveren, klik dan op de titels!


Marga de Jong















Geen opmerkingen:

Een reactie posten