vrijdag 1 januari 2016

Eén leven? Het lijken er wel tien!

Fascinerend
Ik lees heel graag de boeken van Annejet van der Zijl. Eerder had zij al veel succes met 'Jagtlust', 'Sonny Boy', 'Anna: het leven van Annie M.G. Schmidt', 'Gerard Heineken: de man, de stad en het bier' en 'Bernhard: een verborgen geschiedenis'. En nu is zojuist verschenen 'De Amerikaanse prinses' , het levensverhaal van Allene Tew. We volgen deze fascinerende vrouw vanaf haar geboorte als kind van de enigszins arme tak van een verder succesvolle pioniersfamilie in de staat New York, tot aan haar dood aan de Zuid-Franse kust. Een duizelingwekkende hoeveelheid gebeurtenissen, haast te veel voor één leven. Vijf huwelijken, overleden kinderen, enorme fortuinen en het net zo gemakkelijk weer verliezen van grote sommen geld, ontmoetingen met de groten der aarde: dit alles komt voorbij.

Geschiedenis
Het boek levert ook een goed beeld op van de geschiedenis van de Verenigde Staten en Europa. Allene Tew leefde vanaf het eind van de negentiende eeuw tot zo'n tien jaar na de Tweede Wereldoorlog. De grote gebeurtenissen in deze periode, zoals de Grote Depressie en de beide wereldoorlogen hebben veel invloed gehad op haar leven. Ze kreeg met enorm veel tegenslag te maken maar niets leek haar te kunnen breken. Telkens lukte het haar om de scherven bij elkaar te rapen en verder te gaan met haar leven. Zij had een uitzonderlijk talent om het verleden achter zich te laten en haar blik steeds weer op de toekomst te richten.

De verloving van de prinses
In de jaren dertig van de twintigste eeuw was men in de kringen van het Nederlandse Koninklijk Hof enigszins wanhopig geworden. Het lukte maar niet om een huwelijkskandidaat voor Prinses Juliana te vinden. In het boek 'Bernhard: een verborgen geschiedenis' komen de eerste ontmoetingen tussen Bernhard en de prinses uitgebreid aan de orde. Maar wie was toch die geheimzinnige tante Allene in Parijs waar Bernhard zo nu en dan bij inwoonde en die hem ook financieel steunde? Annejet van der Zijl ontdekte dat die ontmoetingen helemaal niet zo toevallig waren. Allene Tew heeft daar een heel grote rol in gespeeld. Zij was zelfs nadrukkelijk aanwezig bij de onderhandelingen over de huwelijkse voorwaarden. Ze deed haar uiterste best om de belangen van haar beschermeling Bernhard zo goed mogelijk te behartigen. Zij werd later ook peetmoeder van het pasgeboren prinsesje, Beatrix. De auteur raakte gebiologeerd door Allene Tew en besloot toen om een boek over deze opmerkelijke vrouw te schrijven. Gelukkig maar want het heeft mij een paar fijne uurtjes leesplezier opgeleverd.

Louise






Je kunt hier klikken als je dit bijzondere boek wilt reserveren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten