vrijdag 5 februari 2016

Het puberbrein

Het puberbrein
De meeste mensen krijgen wel op enig moment in hun leven met pubers te maken. Alle ouders met kinderen ontkomen niet aan het pubergedrag van hun kinderen. De mate waarin kinderen pubergedrag vertonen kan wel sterk verschillen. Heb je geen kinderen, ook dan word je vaak toch geconfronteerd met pubers in de vorm van bijvoorbeeld buurkinderen, neefjes of nichtjes. Of  die vervelende hangjongeren bij je voor de deur. Je kan er natuurlijk ook dagelijks mee te maken hebben in je werksituatie, doordat je les aan ze geeft of bijvoorbeeld in een bibliotheek werkt...:-)
Het puberbrein staat momenteel behoorlijk in de spotlight, omdat de laatste jaren door onderzoek veel meer bekend is geworden over hoe ons brein functioneert. Daarbij weten we nu dat de puberteit een cruciale periode is voor het volgroeien van de hersenen. En zijn we ook te weten gekomen waarom pubers doen wat ze doen. Over wat er zich allemaal afspeelt in die koppies en waarom ze het ene nu eenmaal belangrijker moeten vinden dan het andere. De bibliotheek heeft een keur aan informatieve boeken over dit onderwerp, maar ik ga het beperken tot  Het puberbrein: de missende handleiding, geschreven door Ben Kamphuis.Ik dacht altijd (en dat is volgens Wikipedia ook zo) dat pubers jongeren zijn in de leeftijdscategorie van 12 tot 18 jaar. De auteur stelt in dit boek echter dat wetenschappelijk gezien we nu globaal de groep tussen 10 en 25 jaar als puber rekenen. Op je 10e levensjaar is al zo'n 95% van de hersenen compleet. Daarna duurt het echter nog zo'n 15 jaar om de laatste 5% goed aan de praat te krijgen. En vooral die laatste 5% schijnen heel belangrijk te zijn.
De puberteit kenmerkt zich door vier belangrijke veranderingen: seksuele ontwikkeling, doorontwikkeling van de hersenschors, vormen van eigen identiteit en doorlopen van proces dat sociaal-emotionele  wezens van ze maakt.

Dit boek is voorzien van veel handige tips voor de omgang met pubers en uitleg over het waarom van hun gedrag. Daarbij heeft het veel grappige foto's en illustraties. En ook niet onbelangrijk: het heeft maar net iets meer dan 100 bladzijden en die zijn dan nog in een behoorlijke grote letter gedrukt. Je hoeft dus geen dik boekwerk door te ploegen om meer te weten te komen over het (vaak irritante) pubergedrag. De auteur heeft een vlotte schrijfstijl, die hij lardeert met kwinkslagen. Voor iedereen die met pubers te maken heeft  dus zeker de moeite van het lezen waard!

Meer weten over het puberbrein? Reserveer dan hier het boek in onze catalogus.


Gabrielle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten