dinsdag 19 juli 2016

Moedervlekken Arnon  Grunberg

Trauma's
Na lezing van dit boek bedenk je achteraf hoe mooi de titel Moedervlekken is gekozen. De trauma's die een moeder heeft opgelopen zetten zich (bijna) altijd voort in hun kinderen. De moeder van Kadoke heeft een aantal concentratiekampen overleefd en zit vol woede en achterdocht, liefde uit zich middels verwijten en klachten. De zoon Kadoke, rond de veertig, gescheiden, kinderloos en een in suïcide preventie gespecialiseerde psychiater, moet haar verzorgen omdat de vaste verzorgster is weggelopen nadat Kadoke haar seksueel belaagd heeft.

Psychiatrie
Bij alle recensies wordt de nadruk gelegd op de moeder-zoon relatie, maar volgens mij gaat dit boek vooral over de psychiatrie en wat die voor zwaar beschadigde mensen kan betekenen. Een belangrijk deel van het boek gaat over de gesprekken tussen Kadoke en de bleekwater drinkende en automutilerende Michette, die hij als alternatieve therapie aanstelt als de verzorger van zijn moeder.

Zelfportret
Omdat ik Grunberg de afgelopen twintig jaar redelijk goed gevolgd heb kan ik zeggen dat dit zijn meest kwetsbare boek is. Dat eindeloos rationaliseren, dat het leven onder controle moet krijgen, wankelt in dit boek. Hij kan niet gelukkig worden omdat anderen hem mee trekken in hun pijn. Het zou me niet verbazen als Grunberg dit jaar vader wordt, hij wil toch proberen gelukkig te worden en de trauma;s van zijn jeugd achter zich laten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten