dinsdag 19 september 2017

Het geheim van de notaris

Schrijver en journalist Johan Nebbeling heeft voor deze recent uitgekomen bundel korte verhalen verschillende notarissen geïnterviewd over allerlei zaken die ze zijn tegengekomen tijdens de uitoefening van hun beroep. Hij heeft zich twee jaar lang verdiept in het leven van de notaris. Het zijn meeslepende verhalen die ongeveer anderhalve bladzijde in beslag nemen. Sommige verhalen zijn ontroerend, andere schokkend. Maar hoe onwaarschijnlijk ook, ze zijn allemaal waargebeurd.

Achter gesloten deuren
Het geheim van de notaris geeft een kijkje achter de schermen van de notaris en laat zien welke emoties achter de verhalen schuilen. Wat speelt zich allemaal af achter de gesloten deuren? Als notaris ben je niet alleen maar die man (of vrouw) in oerdegelijk driedelig grijs met een stoffig imago in een chique kantoor. Elke dag krijg je weer te maken met menselijke emoties binnen de muren. Daar is veel tact, inzicht, ervaring en begrip voor nodig. De notaris is behalve een vertrouwenspersoon met geheimhoudingsplicht ook een soort therapeut.

Imago
De afgelopen jaren zijn veel notarissen in opspraak gekomen door onfrisse praktijken en dubieuze affaires, het imago van de notaris is behoorlijk gedaald. Er bestaan veel vooroordelen over de notaris in het algemeen, maar als je deze verhalen leest kun je alleen maar tot de conclusie komen dat het beroep van notaris een echte roeping moet zijn met veel liefde voor het vak.

Ware aard
Als het om geld en goederen gaat laten sommige mensen hun masker snel vallen en tonen ze hun ware aard, hun echte bedoelingen. Veel verhalen getuigen van een huichelachtige geslepenheid, een doortraptheid die je niet voor mogelijk houdt. Schokkend en verbijsterend, wie doet nu zoiets? Hele families kunnen verscheurd worden door bijvoorbeeld een erfenis of een echtscheiding. Gelukkig zijn er toch nog mensen die veel voor elkaar over hebben en zich opofferen, heel vaak voor hun kinderen.

Stoomstrijkijzer
Met stijgende verbazing heb ik het verhaal gelezen over de twee zussen waarvan de moeder is gestorven. Volgens de overlijdensakte is dat om 12.10 uur gebeurd en de jongste dochter wordt pas om 19.00 uur gebeld met de mededeling dat haar moeder is overleden. Ze doet ook de ontdekking dat haar oudere zus alle bijzondere stukken van de erfenis in haar bezit heeft. Haar moeder had alles genoteerd in een schriftje en de voorwerpen voorzien van een sticker. Een testament was niet nodig volgens haar. Het schriftje is spoorloos verdwenen en de stickers zijn met een strijkbout verwijderd. Overduidelijk, want er kleeft nog wat aan de strijkbout.

De jongste zus gaat op onderzoek en komt er achter dat haar zwager een boedelbak heeft gehuurd op de middag na het overlijden. Stel je dat eens voor, op de bank het nog warme lichaam van de moeder en twee mensen die onder haar dode ogen bezig zijn met het wegslepen van de spullen! Snode plannen, hoe geraffineerd en geslepen!
Uiteindelijk is de jongste dochter schadeloos gesteld door haar zus, maar de familieband is voorgoed en onherstelbaar beschadigd.

Onbaatzuchtige liefde
Gelukkig zijn er ook onroerende verhalen. Deze staaltjes van liefde en barmhartigheid kun je bijvoorbeeld lezen in de verhalen Halfbroer en Speeltuin en nog veel meer. Niet alleen maar verhalen over ouders die uit wraakzucht hun kinderen onterven of echtparen die elkaar bedriegen. Zelfs overheidsinstanties kunnen ons een streek leveren, lees dit in het verhaal Het doorgezaagde huis.

Tot slot
Zelf heb ik dit jaar ook al een paar keer met de notaris kennis gemaakt en dat houdt je bij de les. Het doet me er aan herinneren dat er nog wat persoonlijke zaken vastgelegd moeten worden. Een onachtzaamheid kan vérstrekkende gevolgen hebben. En het moest zo zijn, in korte tijd kwam dit boek ook nog eens op mijn pad en besloot ik dat ik hier een stukje aan wilde wijden. Ik kon niet meer stoppen met lezen, jammer dat het boek uit is.

Marga de Jong

Dit verhelderende boek lezen! Klik hier!










Geen opmerkingen:

Een reactie posten